ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Συνάρπασε και καταχειροκροτήθηκε η εκδήλωση της ΕΓΕ Κω: «Η γυναίκα από το μύθο στο σήμερα. Διαχρονικές διαδρομές»

8
952

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Καθηλωτική και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η εκδήλωση της ΕΓΕ για την Ημέρα της Γυναίκας, σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΒΣ στο πλαίσιο των χειμερινών Ιπποκρατείων,  με τίτλο «Η γυναίκα από το μύθο στο σήμερα. Διαχρονικές διαδρομές» απόψε στον Ορφέα (παρά τις παράλληλες εκδηλώσεις).

Προσκεκλημένος ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Παν/μίου Αιγαίου και συγγραφέας του βιβλίου «Η Γυναίκα του άλλου μύθου», Σπύρος Συρόπουλος.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της ΕΓΕ Κω Μαίρη Φάκκου η οποία στάθηκε στην πρόσφατη δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας στη Ρόδο λίγες μέρες μετά την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας, ενώ αναγνώσθηκε το βιογραφικό του συγγραφέα. Το άνοιγμα της αυλαίας ήταν και φέτος μουσικό με την υπέροχη φωνή της Αναστασίας Χατζηκαλύμνιου ως εισαγωγή.

Ο ομιλητής έδωσε πολύ παραστατικά στόμα και φωνή στις μεγάλες ηρωίδες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Γιατί, αναρωτιέστε; Μα δεν έφτασε επιτέλους η ώρα να αφηγηθούν την δική τους εκδοχή της χιλιοτραγουδισμένης ιστορίας τους;

Ο κ. Συρόπουλος, τόνισε ότι πραγματεύεται ιστορίες σημαντικών γυναικών μέσα από μία διαφορετική σκοπιά και όπως θα ήθελαν ‘’εκείνες’’ να τις διηγηθούν, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Αξίζει να κοιτάμε καμιά φορά στο παρελθόν για να ανακαλύπτουμε νέα νοήματα.Το περιεχόμενο του βιβλίου περιλαμβάνει δικές μου μνήμες και βιώματα, ενώ πρόκειται για μία πολιτική ερμηνεία των μύθων και της αποκωδικοποίησής τους»

Εξαιρετική ήταν επίσης η ανάγνωση αποσπασμάτων (αφήγηση από τις ίδιες τις ηρωίδες του βιβλίου) από την Ίλυα και την Ελένη, μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Κω (οι οποίες και καταχειροκροτήθηκαν).

Τέλος στην αναφορά του στο σήμερα ο κ. Συρόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά «Αν μιλάμε για την Ελλάδα, από το 1975 το Ελληνικό Σύνταγμα έχει θεσπίσει την ισότιμη αντιμετώπιση Ελληνίδων και Ελλήνων. Καθημερινά βλέπουμε όμως τις δυσκολίες που συναντά μία γυναίκα για να καταξιωθεί επαγγελματικά ακόμη και κοινωνικά, χωρίς να θυσιάζει τους ρόλους της φύσης της ή χωρίς να χρειαστεί να προσπαθήσει περισσότερο να πείσει για την αξία της. Το πρώτο βήμα για την αλλαγή είναι η ενίσχυση και η θεσμοποίηση των κοινωνικών παροχών για τη γυναίκα: περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα και όχι μόνο αριθμητικά – ανισότητα είναι ακόμη και όταν μία γυναίκα πληρώνεται λιγότερο από έναν άνδρα για την ίδια εργασία – διασφάλιση διακοπτόμενης εργασίας, δηλαδή να μπορεί να διακόψει την εργασία της μία γυναίκα όταν είναι έγκυος χωρίς να φοβάται ότι θα την χάσει. Η νομοθεσία μεριμνά γι’ αυτά. Αυτό βέβαια είναι το κομμάτι της πολιτείας. Πιο σημαντικό είναι να αλλάξουν οι νοοτροπίες. Αυτό είναι και θέμα Παιδείας, αλλά και Αγωγής. Για το δεύτερο είμαστε υπεύθυνοι όλοι».

Όσο για τον φόβο των ανδρών μπροστά στην ισότητα όταν αυτή γίνεται απειλητική για το στερεοτυπικό ανδρικό Εγώ τους, δεν έχεις άδικο. Είναι περίεργο συναίσθημα. Πάντα είσαι έτοιμος να βοηθήσεις τον πεσμένο. Όταν όμως σηκωθεί, τότε ίσως σου φανεί πιο ψηλός, άρα και πιο απειλητικός. Το να μιλάς για ισότιμη αντιμετώπιση των φύλων δεν πρέπει να ξεκινάει από την αίσθηση ότι μεγαλόψυχα ή ωφελιμιστικά απλώνεις το χέρι σε κάτι κατώτερο. Πρέπει να ξεκινάει από τη σιγουριά ότι αδικείται το άλλο φύλο, που υποτιμάται για λάθος λόγους. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Η ιστορία της Αγαύης, είναι η ιστορία της υπέρβασης. Η ιστορία της γυναίκας που γίνεται άνδρας, χειρότερη από άνδρα, σε συμπεριφορά και αγριότητα, όταν τις δίνεται η ευκαιρία. Στην ιστορία νικά η φύση της, η μητρότητα στο τέλος, αλλά και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι σε θέση να διαχειριστούν λάθος τη δύναμη του να τα έχεις όλα. Εδώ δεν υπάρχουν στερεότυπα…»

Τέλος, ιδιαίτερα εύστοχες και ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις από το κοινό (ΒΙΝΤΕΟ).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αγκύρας κ. Ναθαναήλ, Κώου και Νισύρου κ. Ιερεμίας, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, η Επικ. του Οράματος & Δράση Ι. Ρούφα-Έψιμου συνοδευόμενη από την τοπική σύμβουλο Κ. Κάννη και μέλη της παράταξης, η Περιφερειακή σύμβουλος ε. Νάκη, η Υποψήφια Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κ. Γαβαλά κ.α.

 

 Photo Credits Φιλήμονας Ρούσσος                   

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Σπύρος Συρόπουλος γεννήθηκε στη Ρόδο το 1970. Σπούδασε ελληνική και λατινική φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Bristol της Αγγλίας. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις σπουδές του για το μεταπτυχιακό τίτλο Master of Arts (1993) και το διδακτορικό δίπλωμα (1997), με θέμα τον χειρισμό των διαφυλικών σχέσεων ως μέσο διαμόρφωσης της αστικής ιδεολογίας μέσω της αρχαίας τραγωδίας. Σήμερα υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάσκει Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο στο ΕΑΠ. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε αρκετά ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει 2 βιβλία σχετικά με την πολιτική του Αλεξάνδρου και την Ελληνιστική Εποχή και ένα βιβλίο για την κοινωνική λειτουργία της τραγωδίας, που προτείνεται ως ερευνητικό ανάγνωσμα στο Πανεπιστήμιο του Cleveland. Σήμερα έχει τη θέση του Αναπληρωτή Πρύτανη Διεθνών Συνεργασιών, Φοιτητικών Θεμάτων και Θεμάτων Αποφοίτων, Πανεπιστημίου Αιγαίου (2014-2018).

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η μοναδική παρουσία υποψηφίου Δημάρχου ήταν της υποψήφιας Δημάρχου Κω Ιωάννας Ρούφα (να τα λέμε καθαρά) η οποία και τοποθετήθηκε στις «ενδιαφέρουσες και εύστοχες παρεμβάσεις του κοινού»

  2. Η μοναδική παρουσία υποψηφίου Δημάρχου ήταν της υποψήφιας Δημάρχου Κω Ιωάννας Ρούφα (να τα λέμε καθαρά) η οποία και τοποθετήθηκε στις «ενδιαφέρουσες και εύστοχες παρεμβάσεις του κοινού»

  3. Όπως θα ξέρετε η ρουφα δεν έχει καμία σχέση με την ΕΓΕ.Τώρα με τις εκλογές πάει παντου.τα ψηφαλακια βλεπεις…

    • ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ////ΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΥΛΙΩΤΗΣ.

      ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η ΡΟΥΦΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΕ.

  4. Ομιλία με μυθολογικό αλλά και κοινωνικό περιεχόμενο. Συγχαρητήρια κυρίες της ΕΓΕ και ευχαριστούμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.