Δ. Χόνδρος: Η ώρα της κρίσης για τη Δημοκρατική Παράταξη

10
654
Η σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη επικεφαλής στον νέο φορέα του προοδευτικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων την έναρξη μιας καινούργιας εποχής. Η ευθύνη βρίσκεται πλέον στα χέρια των ψηφοφόρων της παράταξης. Οι υποψήφιοι ό,τι είχαν να πουν το είπαν. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσει ο κόσμος και να αποφασίσει αν αποδέχεται τον δικομματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ή αν θέλει να τοποθετήσει τη Δημοκρατική Παράταξη με τη μακρά ιστορία και τους αγώνες για τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο ξανά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.
Η προεκλογική περίοδος δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που αρχικά είχε δημιουργήσει. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε άχαρες αντιπαραθέσεις, δεν επιδείχθηκε η απαιτούμενη τόλμη σε ζητήματα όπως αυτά της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.
Ωστόσο είναι ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο. Για πρώτη φορά δύο κοινοβουλευτικά κόμματα συμπράττουν για τη δημιουργία ενός νέου φορέα, την ηγεσία του οποίου διεκδικούν εννέα υποψήφιοι, οι τρεις από το ίδιο κόμμα. Είχε προηγηθεί το άνοιγμα του παιχνιδιού από τη Φώφη Γεννηματά και η υποψηφιότητα-καταλύτης του Γιώργου Καμίνη που έφερε στην κούρσα της εκλογής τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους Νίκο Ανδρουλάκη, Γιάννη Μανιάτη, Γιάννη Ραγκούση, Κωνσταντίνο Γάτσιο, Απόστολο Πόντα και Δημήτρη Τζιώτη. Η πολιτική δυναμική του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το πόσους συνιδρυτές θα έχει. Ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες, θα καθορίσει την ισχύ του κυρίαρχου μηνύματος που επιδιώκει να εκπέμψει η σημερινή ψηφοφορία: ότι γεννιέται ένας νέος φορέας που μπορεί να διεκδικήσει την ηγεμονία του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μηνύματα για το ενδιαφέρον των πολιτών τις τελευταίες μέρες είναι πιο αισιόδοξα.
Ομως παρά την προσδοκία μιας «ευχάριστης έκπληξης» τα επιτελεία των υποψηφίων παρουσιάζονται φειδωλά στις εκτιμήσεις τους. Κοινός τόπος είναι ότι αν η συμμετοχή κινηθεί πάνω από τις 100 χιλιάδες, η διαδικασία θα είναι επιτυχής. Αν κινηθεί κάτω από τις 100 χιλιάδες είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν τα παρατράγουδα. Τόσο ο Νίκος Αλιβιζάτος όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μανιάτης επαναλαμβάνουν ότι η μεγάλη συμμετοχή είναι αυτή που θα αποτρέψει δεύτερες σκέψεις από την πλευρά των χαμένων. Η συμμετοχή θα καθορίσει και τη δυνατότητα του νέου αρχηγού, ειδικά αν είναι εξωκοινοβουλευτικός, να συντονίσει αποτελεσματικά τη δράση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και να οδηγήσει, χωρίς σοβαρές αναταράξεις, την παράταξη στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της.
Η επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα εκλεγεί, δεν θα είναι εύκολη. Υπάρχουν ανοιχτά οργανωτικά και πολιτικά θέματα. Και υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί ευθέως τον χώρο. Τα επιτελεία των υποψηφίων εκτιμούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να δοκιμάσει τις αντοχές και τη συνοχή του νέου σχήματος, χτυπώντας στο μαλακό υπογάστριο του.

Η μάχη των προσώπων

Σε ό,τι αφορά τη μάχη των προσώπων, οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, παρά το ότι επιχείρησαν να καταγράψουν τις τάσεις ενός υπό διαμόρφωση εκλογικού σώματος, έδειξαν ότι η μάχη για την ηγεσία είναι «υπόθεση τεσσάρων υποψηφίων».
Η Φώφη Γεννηματά έχει εξασφαλίσει την είσοδό της στον δεύτερο γύρο και το ενδιαφέρον των επιτελών της στρέφεται σε δύο παράγοντες. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το ποσοστό της θα κινηθεί πολύ πιο πάνω  από το 30%. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο δεύτερος, και κυρίως αν η διαφορά που τους χωρίζει είναι μεγαλύτερη των δέκα μονάδων. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι η κυρία Γεννηματά θα έχει κλειδώσει από τον πρώτο γύρο την εκλογή της.
Το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο αντίπαλός της. Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης διεκδικούν την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο. Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Και στη μάχη αυτή πολλά θα εξαρτηθούν από το ύψος της συμμετοχής καθώς ο Γιώργος Καμίνης και κυρίως ο Σταύρος Θεοδωράκης διεκδικούν το μεγαλύτερο μέρος της εκτός των πασοκικών τειχών ψήφου. Οι επιτελείς του Ποταμιού θεωρούν ως βάση εκκίνησης το ποσοστό των ψηφοφόρων του Ποταμιού που δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στην κάλπη. Αριθμητικά κινούνται σε ένα ποσοστό περί το 12%-15% αυτών που το ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, αλλά ο αριθμός τους, όπως μεταδίδουν τα αντίπαλα επιτελεία, «δεν είναι ευκαταφρόνητος». Στο επιτελείο του Γιώργου Καμίνη αισιοδοξούν ότι θα πάρουν ψήφους και από την υπάρχουσα βάση του ΠαΣοΚ αλλά και από τους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζονται αισιόδοξοι και παραπέμπουν στις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε αλλά και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν «μια διαρκώς αυξανόμενη δυναμική».
Στους κόλπους των υπολοίπων υποψηφίων επικρατεί, επίσης, αισιοδοξία. Ο Γιάννης Μανιάτης αισιοδοξεί ακόμη και για είσοδο στον δεύτερο γύρο.  Ο Γιάννης Ραγκούσης ευελπιστεί ότι η αντιδεξιά ατζέντα του θα συσπειρώσει την παραδοσιακή βάση του κόμματος, ενώ Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης στοχεύουν σε μια «αξιοπρεπή παρουσία».
Γεννηματά
«Τολμάμε για την παράταξη και την Ελλάδα»

«Η 12η Νοέμβρη είναι μια ιστορική ημέρα για τη δημοκρατική παράταξη. Ημέρα αναγέννησης της Κεντροαριστεράς που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Καλώ τους προοδευτικούς πολίτες να κάνουμε την ημέρα αυτή γιορτή της Δημοκρατίας. Να κερδίσουμε όλοι μαζί το στοίχημα της συμμετοχής. Οσο μεγαλύτερη η συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη θα γίνει η δυναμική για τον πολιτικό μας χώρο. Για να στείλουμε τριπλό μήνυμα. Μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο της Κυβερνητικής πολιτικής και αντίδρασης στον κίνδυνο συντηρητικής οπισθοδρόμησης. Μήνυμα πραγματικής ελπίδας και αυτοπεποίθησης. Η πρωτοβουλία που πήρα για την ενότητα του χώρου παίρνει τώρα σάρκα και οστά. Θέλω και μπορώ να εγγυηθώ την ολοκλήρωση της πορείας χωρίς κλυδωνισμούς. Ενωμένοι μπορούμε να γίνουμε δυνατοί, πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή. Να αλλάξουμε τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο πρόσωπό μου είναι για μένα ισχυρό κίνητρο αλλά και ευθύνη να τους ξαναδώσουμε, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, τη χαμένη ελπίδα. Θέλω να ηγηθώ γιατί μπορώ να οδηγήσω την παράταξη σε νικηφόρα αναμέτρηση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Ζητώ καθαρή εντολή, ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Ζητώ να γίνουν συνιδρυτές της νέας παράταξης και μπροστάρηδες στη νέα Αλλαγή. Για μια προοδευτική διακυβέρνηση με κέντρο τον άνθρωπο. Ολοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Θεοδωράκης
«Ενα νέο πλειοψηφικό ρεύμα»

«Ο στόχος είναι διπλός. Να αλλάξουμε τον χώρο με συμμάχους όλους αυτούς που κρατούν ζωντανή τη χώρα. Αυτούς που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα. Τους αποκλεισμένους που δημιουργούν. Η αρχή μπορεί να γίνει σήμερα. Με την προσέλευση στις κάλπες όλων αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Να γίνουν αυτοί το Κέντρο της Αλλαγής. Για να προκύψει ένα νέο κόμμα, με νέο αρχηγό, νέα ηγετική ομάδα, νέο όνομα, νέα σύμβολα. Ενα νέο πλειοψηφικό ρεύμα που με τη σειρά του θα αλλάξει τη χώρα. Μπορούμε να πετύχουμε με πολλή δουλειά και αφοσίωση. Αρκεί να μη σκεφθούμε ότι κάποιοι άλλοι θα το κάνουν για μας. Αυτή τη φορά εμείς πρέπει να το κάνουμε».

Καμίνης
«Να σπάσουμε το κατεστημένο»

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για να δώσουμε απάντηση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Να σπάσουμε το κατεστημένο του κομματικού συστήματος, που καθηλώνει την πολιτική ζωή σε ένα κλειστό κύκλο διχασμού, χωρίς προοπτική και διέξοδο. Η κάλπη που στήνουμε σήμερα αφορά κάθε πολίτη που θέλει να επιστρέψει η ζωή του στην κανονικότητα. Σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ζει, να δουλεύει, να σπουδάζει, προκειμένου να πραγματώσει αυτό που συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα και βίαια ανακόπηκε: κάθε γενιά να ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι υψηλότερα από την προηγούμενη. Υψηλότερα μορφωτικά, υψηλότερα οικονομικά, υψηλότερα κοινωνικά. Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες ψηφίζουν για να επιστρέψει η πολιτική στην κοινωνία, για να επιστρέψουν οι αξίες στη χώρα. Ψηφίζουν για να σηκώσουν όρθια μια Ελλάδα καθηλωμένη, που βλέπει τα πάντα γύρω της να τρέχουν και να εξελίσσονται.Για όλους αυτούς τους λόγους, διεκδικώ την ηγεσία του νέου κόμματος. Πολύ σωστά το είπε ο Γιάννης Μπουτάρης: Σήμερα, πρέπει να σηκωθούμε όλοι από τον καναπέ μας, από τον καναπέ της απογοήτευσης ή της αδράνειας και να πάμε να ψηφίσουμε. Πάμε για ένα νέο ξεκίνημα, αυτό αξίζει στην Ελλάδα και στην ιστορία της προοδευτικής παράταξης».

Ανδρουλάκης
«Να επιστρέψουν οι νέοι στα κοινά»

«Η προσπάθεια που κάνω είναι να εμπιστευτούν ξανά οι Ελληνες το πολιτικό σύστημα. Κορυφαία, όμως, πρόκληση είναι να επιστρέψουν οι νέοι στα κοινά και να προσφέρουν ανιδιοτελώς. Η μαζική συμμετοχή τους θα είναι εγγύηση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης και βάση για το δημιουργικό σοκ που θα «σκοτώσει» τις δύο γάγγραινες που χρεοκόπησαν την πατρίδα: τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος. Εχουμε ανάγκη τα ελληνόπουλα που έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά και όσους έμειναν στην Ελλάδα. Για την αλλαγή γενιάς, την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας. Εγγυώμαι ότι θα κάνω τα πάντα για να γίνουν συνιδρυτές του νέου φορέα αλλά και η δύναμη της ανατροπής στο πολιτικό σύστημα συλλήβδην».

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=914914

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τώρα που όλοι πλέον βλέπουν το τέλος της φασιστοαριστερού ΣφΥΡΙΖΑ ο ΔΧ άρχισε τα χλάπα, χλούπα να τρυπώσει...

    ΤΕΡΜΑ τα σαλιαρίσματα Δημητράκη με τον ΣφΥΡΙΖΑ, τον Κάπτεν Ηλία τον ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρο ΚΑΜΑΤΕΡΟ και την παράταξη του Γιαννάκη ΖΕΡΒΟΥ;;; Τώρα τρέχει να προλάβεις τις εξελίξεις που θα σε προσπεράσουν γιατί όσοι έμειναν στην Δημοκρατική παράταξη ρίχνουν μούντζα σε όσους έφαγαν επί ΠΑΣΟΚ και έκαναν τους τσαντοκουβαλητές του ΣφΥΡΙΖΑ…

    • Αρχηγέ ΔΧ, εσένα θέλουμε για Δήμαρχο, όλοι οι άλλοι απλώς ΦΕΛΛΟΙ. Χάλασε το προξενιό με τον Κυρίτση-ΔΗΡΑΣ και άρχισες τις ΔΟΛ-ΠΛΟΚΙΕΣ;

      Όλοι αυτοί που αναφέρεις μπροστά σου «ΓΙΓΑΝΤΑ ΔΧ» είναι κοντοί, νάνοι και ξεχνάς άλλους τόσους που ενδιαφέρονται να βολευτούν σε κρατικοδίαιτα αξιώματα… ΣΤΑΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ δεξιά και αριστερά σε κοντούς και κοντές….. Κατά βάθος ελπίζεις ότι κάποιος θα σε πάρει στα σοβαρά και θα σου κάνει πρόταση να συμμετέχεις σε Δημοτική παράταξη με αντιμισθία τους 185 σταυρούς σου και όχι σαν την περασμένη φορά που έμεινες στα αζήτητα της #Δίεσης# του Γιαννάκη… Κατάντησες ανεμόμυλος που κάθε φορά αλλάζει θέση και προτάσεις κατά το δοκούν και όπου λάχει για ανθρώπους και καταστάσεις. Αυτό το σχόλιο ΓΚΑΟΥ ΔΧ δεν είναι της μαϊμούς που την βλέπεις όλα τα βράδια στον ύπνο σου…

  2. Σαν χτύπημα στον Σύριζα μοιάζει όλη αυτή η φιέστα. Να του πάρουν τους Πασόκους πίσω. Και μετά; Μα φυσικά συνεργασία με την ΝΔ, με τον Σύριζα στην αντιπολίτευση. Το πρόβλημα είναι αν βγει η ΝΔ πρώτη, η ΔΗΣΥ δεύτερη και η Χρυσή Αυγή τρίτη, τότε τι θα γίνει; Θα έχουμε την Χρυσή Αυγή στην αξιωματική αντιπολίτευση; Πρέπει να μην πάρουν αρκετούς ψηφοφόρους του Σύριζα ώστε να παραμείνει δεύτερο κόμμα (η Χρυσή Αυγή τρίτη) και η ΔΗΣΥ τέταρτη αλλά αρκετά ανεβασμένη (ή ακόμα καλύτερα στην τρίτη θέση)

  3. ψηφίζουν οι πασόκοι και στα δελτία ειδήσεων θα λένε για «εντυπωσιακή συμμετοχή»

    Μεγάλο στοίχημα για την εν Ελλάδι διαπλοκή η αναβίωση της εγκληματικής οργάνωσης ΠαΣοΚ που κάλυπτε και οργάνωνε τα λαμόγια αυτής της χώρας σε ένα τεράστιο φαγοπότι με θύμα τους Έλληνες.
    Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης αναβίωσης η εικόνα συσπείρωσης στις σημερινές εκλογές του ΠαΣοΚ. Πρέπει, μέχρι το βράδυ, να παρουσιάσουν μια εικόνα με πολλούς ψηφοφόρους, που δήθεν θα ψηφίσουν το ΠαΣοΚ (με όποια νέα ονομασία – νέο ΑΦΜ) στις επερχόμενες εκλογές.

  4. Πληρωνεις για να εγγραφεις και να ψηφισεις. Μηπως ειναι ευκαιρια για το ΣΔΟΕ να παει να κατασχει τα χρηματα που χρωστανε?

  5. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ » Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ»ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ,ΕΣΕΙΣ ΦΕΡΑΤΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝΕ 3.000 ΕΛΛΗΝΕΣ.ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΕΙΣΤΕ ΦΑΣΙΣΤΙΜΟΥΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΑΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ