Η. Καματερός: συναντήσεις στη Ρόδο με ΕΒΕΔ και Περιφερειάρχη, επίσκεψη στο Καστελλόριζο

0
997

Η. Καματερός: συναντήσεις στη Ρόδο με ΕΒΕΔ και Περιφερειάρχη, επίσκεψη στο Καστελλόριζο

Σειρά σημαντικών συναντήσεων για ζητήματα των νησιών μας είχε στη Ρόδο ο βουλευτής Ηλίας Καματερός.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιάννη Πάππου και τη Διοίκηση του ΕΒΕΔ, τη Δευτέρα 12/9, εκφράστηκε η κοινή θέληση για συνεργασία θεσμών και φορέων σε ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης λύσεων, προς όφελος των συμπατριωτών μας.

Η νησιωτικότητα και το περιεχόμενο που αποκτά στις νέες συνθήκες, για τη χώρα και τα νησιά μας, απασχόλησε κυρίως την συνάντηση αλλά και τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις, το πάγωμα οφειλών και η εξυπηρέτηση των δόσεων, το παραεμπόριο και γενικότερα τα ζητήματα της τοπικής οικονομίας τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο συζήτησε επίσης το πλαίσιο δράσεων για τη νησιωτικότητα και τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν το Νότιο Αιγαίο.

Παράλληλα είχε την ευκαιρία να φιλοξενηθεί στην εκπομπή του Ηλία Καραβόλια, στην τηλεόραση Κosmos, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την πολιτική επικαιρότητα.

Η διαδρομή του Ηλία Καματερού στα Δωδεκάνησα συνεχίστηκε την Τρίτη στο Καστελλόριζο, στις εκδηλώσεις για την 73η επέτειο Απελευθέρωσης του νησιού.

Με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ και τον βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριο Σαντορινιό, συζήτησαν με τους κατοίκους του νησιού για τα προβλήματα στα μικρά νησιά και ιδιαίτερα τα προβλήματα του Καστελλορίζου, όπως είναι αυτά της υγείας και της υδροδότησης.

Όσον αφορά στην επάρκεια υδροδότησης του νησιού ανακοίνωσαν ότι έχει τελειώσει ο διαγωνισμός που αφορά την αφαλάτωση, και στο Καστελλόριζο και στην Πάτμο, για την οριστική επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, που είχε μεγάλο κόστος για τους κάτοικους και την Πολιτεία.

«Ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σε επίσημη επίσκεψη στο Καστελόριζο για την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού»

Εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων, ο Νεκτάριος Σαντορινιός βρέθηκε σε επίσημη επίσκεψη στο Καστελόριζο με αφορμή την επέτειο μνήμης για την απελευθέρωση του νησιού. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, το Καστελόριζο είναι το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώνεται και η ελληνική σημαία που ύψωσε το πλήρωμα του αντιτορπιλικού «Κουντουριώτης», κυματίζει ελεύθερα στο Αιγαίο. Η τελευταία αυτή ανατολική γωνιά της Ελλάδας, άντεξε ηρωικά μέσα από βιαιότητες Γερμανών και Ιταλών, έχοντας σαν σύμβολο την κυρά της Ρω και την αυτοθυσία των κατοίκων του.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων ο Νεκτάριος Σαντορινιός, απεύθυνε το παρακάτω μήνυμα:

«Σήμερα στο Καστελόριζο γιορτάζουμε την επέτειο απελευθέρωσης ενός τόπου μικρού αλλά με μεγαλείο και αντιστρόφως ανάλογη, με το μέγεθός του, βαρύτητα για την Ιστορία. Με την ελληνική σημαία πάντα υψωμένη στο νησί της Ρω, να θυμίζει στους κατακτητές ότι το ηθικό των Ελλήνων δεν νικιέται, το Καστελόριζο, γίνεται το πρώτο ελεύθερο κομμάτι στην Ελλάδα. Με την ιδιότητά μου, ως βουλευτής της Δωδεκανήσου, αλλά και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους δεκάδες Καστελοριζίτες που βρέθηκαν ανέστιοι και κυνηγημένοι από τους κατακτητές. Στους λιγοστούς αυτούς κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί και να βρεθούν πρόσφυγες, άλλοι στις τουρκικές ακτές, και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουζεϊράτ στη Γάζα της Παλαιστίνης. Η ιστορία αυτού του νησιού είναι γεμάτη πόνο και περηφάνια, και εμείς, καλούμαστε να κρατήσουμε την μνήμη ζωντανή και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην νιώσουν ποτέ ξανά οι Καστελοριζίτες αβοήθητοι».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καστελόριζου και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με τους οποίους αντάλλαξε σκέψεις για τα καίρια προβλήματα του νησιού όπως η υδροδότηση του νησιού και η υγειονομική κάλυψη. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοιήκησης σχετικά με τις κυβερνητικές ενέργειες για ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών μέσω προσλήψεων προσωπικού αλλά και ειδικών κινήτρων σε γιατρούς ώστε να επιλέξουν τις άγονες νησιωτικές περιοχές για το αγροτικό τους. Για το σοβαρό ζήτημα της υδροδότησης του νησιού ο βουλευτής Δωδεκανήσου ενημέρωσε ότι έχει γίνει ήδη προκήρυξη για την εγκατάσταση και τη λειτουργία νέας μονάδας αφαλάτωσης που θα εξυπηρετεί το νησί. Ενδελεχής συζήτηση έγινε, επίσης και το ενδεχόμενο επιδιόρθωση της λιμνοδεξαμενής του νησιού, θέμα για το οποίο δεσμεύτηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός να προσφέρει την βοήθεια και στήριξή του στα αιτήματα του Δήμου. Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, ο βουλευτής Δωδεκανήσου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, σε θερμό κλίμα, με πολλούς κατοίκους του νησιού και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για θέματα της επικαιρότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ