ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια η βράβευση ανθρώπων της παράδοσης από τον Λ. Λιάβα στο Σβουρένειο | «Αλάτι της γης» – Αφιέρωμα στην Κω

2
2352
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης, ο ΔΟΠΑΒΣ και οι Σχολικές Επιτροπές Κω σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» διοργανώνουν αυτό το διήμερο σειρά εκπαιδευτικών δράσεων στην Κω.

Ειδικότερα, χτες Παρασκευή στο 1ο Δημοτικό Κω πραγματοποιήθηκε ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, σήμερα Σάββατο στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:00-11:30) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (12:00-13:30).

Το βράδυ της Παρασκευής ο Λάμπρος Λιάβας («Αλάτι της γης») συναντήθηκε με μέλη της Δημοτικής χορωδίας και της Λέσχης Φιλίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σβουρένειου.

Με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση, στην οποία βραβεύτηκαν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τον Δήμο Κω οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες, ερμηνευτές και οι ερευνητές της λαογραφίας του νησιού.

Ειδικότερα βραβεύθηκαν οι:

Μιλτιάδης Ζαμάγιας από το Αμανιού (βιολί)

Ευφημία Θεοφιλίδη από την Αντιμάχεια (τραγούδι-στίχοι)

Φίλιππος Θεοφιλίδης από την Αντιμάχεια (τραγούδι)

Στέλιος Κώστογλου από την Κω (τετράχορδη λύρα και πιναύλι)

Θεοδόσης Παπαντωνίου (Λούπος) από την Κέφαλο (βιολί)

Γιάννης Νικολένδρης από την Καρδάμαινα (πιναύλι)

Μάνος Πόγιας από τον Ασώματο (ακορντεόν-σαντούρι-τραγούδι-στίχοι)

Πέτρος Φώτης από την Αντιμάχεια (πιναύλι-τσαμπούνα, λόγω ασθενείας απουσίαζε)

Μανώλης Χαρμαντάς από την Καρδάμαινα (βιολί)

Ευαγγελία Χατζηστέργου-Χατζησεβαστού από την Αντιμάχεια (στιχοπλακιές-τραγούδια)

Όπως φαίνεται και στα βίντεο οι άνθρωποι της παράδοσης τραγούδησαν και έπαιξαν μοναδικά παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια.

Ο Λάμπρος Λιάβας – ο οποίος έλαβε μαζί με τον συνεργάτη του ένα αναμνηστικό που έφτιαξαν τα παιδιά του Σβουρένειου- δεσμεύθηκε ότι το ξεκίνημα των εκπομπών που προγραμματίζει το «Αλάτι της γης» για τα Δωδεκάνησα, θα ξεκινήσει με αφιέρωμα στην μουσική παράδοση της Κω και την Άννα Καραμπεσίνη.

Πρόσθετες ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Χαρίκλεια Χριστοφή

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. To γιαννη το μπαρκα το ξεχασατε ευχαριστο μεγαλο ονομα στο ασφενδιου.

    Το μπαρκα παιδια στηχοπλακες πολλες κατσουνας βερος…….

  2. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΜΠΡΆΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ