ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Δύο πίνακές της δώρησε στο ΔΙΙΚ η Ζωγράφος Γεωργία Μπλιάτσιου

0
393

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Δύο πίνακές της με θέμα τη φύση και τον Ιπποκράτη δώρησε κατά την πρόσφατή επίσκεψή της στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα η Ζωγράφος Γεωργία Μπλιάτσιου με την ευχή το ίδρυμα να αποκτήσει και τη δική του Πινακοθήκη.

«Ο Άνθρωπος σε αρμονία με τη Φύση»

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ, διοργάνωσε έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Μπλιάτσου, με τίτλο «Φύσις εξαρκέει πάντα πάσιν». Η έκθεση είχε διάρκεια από τις 19 έως τις 29 Αυγούστου, στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο (Χάνι).

Παρακάτω παραθέτουμε λίγα λόγια για την έκθεση:

Όλη η αρχαία ιατρική παράδοση και ειδικά ο Ιπποκράτης τόνιζε την σημασία που έχει να βρίσκεται ο άνθρωπος σε αρμονία με την φύση. Η Ιπποκρατική ιατρική πρόσφερε μια ουσιαστική βοήθεια γιατί έβαζε σε τάξη και ρυθμό τον οργανισμό ακριβώς όπως σε τάξη και ρυθμό βρίσκεται η φύση.

<< Η φύση είναι η θεραπεία της νόσου >>

Τα τέσσερα στοιχεία του Εμπεδοκλή γη, νερό, φωτιά και αέρας που αντιστοιχούν στους χυμούς του ανθρώπινου σώματος κατά τον Ιπποκράτη είναι η κεντρική ιδέα αυτής της έκθεσης. Λουλούδια -βότανα, πτηνά απεικονίζονται σε τέσσερα υλικά. Κεραμικά, μέταλλο, καμβάς και ξύλο. Περιστέρια, σε πλατείες κότες και κοκόρια, φωλιές πουλιών δημιουργούν μικρές σκηνές της φύσης στη ζωή των σύγχρονων πόλεων .Πορτραίτα λουλουδιών πρωταγωνιστούν στο στοιχείο της γης, ξύλινα καράβια παραπέμπουν στο υδάτινο κόσμο, μεταλλικές κατασκευές των πουλιών αιωρούνται [ αέρας } και κεραμικά βάζα με λουλούδια αντιστοιχούν στη φωτιά.

Έναν ύμνο στη χαρά που μας προσφέρει η μάνα γη .και μια κραυγή αγωνίας για την καταστροφή της από την ανθρώπινη επέμβαση είναι ο κεντρικός άξονας που στηρίχθηκε αυτή η ενότητα των έργων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.