ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μνήμες και συγκινήσεις στην παρουσίαση του βιβλίου «Κόκκινες πολιτείες» του Β. Πη στη Δημ. Βιβλιοθήκη Κω

3
1795

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μια πολύ συγκινητική για τους παλαιότερους και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους νεότερους παρουσίαση βιβλίου που σηματοδοτεί το πέρασμα από την Κω της παραγωγής, στην τουριστική Κω, ήταν η αποψινή στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο λόγος για την παρουσίαση της νουβέλας του δημοτικού υπαλλήλου Βασίλη Ν. Πη «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ» από τις εκδόσεις Γκοβόστη, σε συνδιοργάνωση με τον Πνευματικό Όμιλο Κώων “ο Φιλητάς” , και τον ΔΟΠΑΒΣ. 

Για το βιβλίο μίλησε  η Μαρία Τουλαντά-Παρισίδη (Φιλόλογος-Συγγραφέας).Ενώ απόσπάσματά του διάβασαν οι: Ελένη Διακοπαναγιώτη (Παιδαγωγός-Συγγραφέας) και ο Θεοδωρής Αστραίος “Φούντης” (Τελωνειακός-Συγγραφέας) προσθέτοντας και τη δική τους πινελιά.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε εκ μέρους του ΔΣ του ΦΙΛΗΤΑ ο Στέργος Γιαλλίζης, παρουσία του Προέδρου του Δημ. συμβουλίου Ν. Μυλωνά, του Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Στ. Σεργεντάνη, της Αντιπροέδρου του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, του επικ. της ΔΙΕΣΗΣ Γ. Ζερβού κ.α.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του συγγραφέα στα ερεθίσματα και την προσπάθειά του να αποτυπώσει ιστορίες και βιώματα του πρόσφατου παρελθόντος μιας τόσο κοντινής αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακρινής περιόδου για την Κω.

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κατά τη συζήτηση που έγινε και η κατάθεση βιωμάτων και εμπειριών αλλά και αναφορών στον συγγραφέα από τον Ταξίαρχο Στ. Σεργρεντάνη (συμμαθητή και φίλο του συγγραφέα), τον Πρόεδρο του ΔΣ Ν. Μυλωνά, τον επικ. της Δίεσης Γ. Ζερβό, τον Γ. Κουτσουδάκη, τον ιστορικό και συγγραφέα Κ. Κογιόπουλο (ο οποίος μας ενημέρωσε για άλλο ένα σημαντικό έργο που ετοιμάζει, όπως και για ένα dvd από την λειτουργία του εργοστασίου «Νομικού» το οποίο θα παρουσιάσει σύντομα) κ.α.

Κόκκινες πολιτείες

Βασίλη Πη

Εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Τον Ιούλιο, αρχές δεκαετίας του ’60 ο Παναής ο Στάλος, ακτήμονας, μικροκαλλιεργητής ντομάτας, στο μικρό κτήμα του με ενοίκιο, βλέποντας τις νέες οικονομικές συνθήκες ν’ αλλάζουν τη ζωή του και της οικογένειάς του με εκείνους τους αθέατους νόμους της αγοράς των ισχυρών, αποφασίζει να μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Γύρω τους αλλάζουν όλα από τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες μέχρι τον κόκκινο τάπητα ντομάτας ο οποίος μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη, όπως οι άνθρωποι. Ο συγγραφέας οφείλει να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και το αντίθετο της υποκρισίας, να είναι ειλικρινής με την ιστορία, με τον τόπο του, με τον αναγνώστη, και προπαντός με την εποχή του, όταν προσπαθεί ν’ αναδείξει μια άγνωστη πλευρά της ιστορίας, η οποία είχε τραυματικές εμπειρίες για αρκετές οικογένειες του ’57, του ’61. Η νουβέλα «Κόκκινες Πολιτείες» προτείνει μια διαφορετική ανάγνωση του παρελθόντος, αυτήν της παραγνωρισμένης πλευράς της ιστορίας, προσπαθώντας να φέρει στο φως το πρόσφατο παρελθόν. Άλλωστε αυτό δεν κάνει και η λογοτεχνία; Χωρίς να κρίνει και χωρίς να δίνει απαντήσεις, θέτει ερωτήματα. Ενσωματώνει έτσι ένα νέο εργαλείο κατανόησης της ιστορίας και του κόσμου.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. συντροφοι ανισιχο! γιατι ο συντροφος προθιπουργος ο αλεκσης ο τσιπρας πιγε στιν ουκρανια και ιδε τον συντροφο ποροσενκο αλλα ΔΕΝ επισκεφτικε το Ταγμα Αζοφ (battalion Azov) το οπιο επανιλιμενα εχι αποδιξι την πιστη του στις ιδεες και στις αρχες της Αριστερας

  2. ΚΥΡΙΑ ΜΑ ΡΙΑ ΤΟΥΛΑΝΤΑ ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΥΡΙΤΣΗ;

  3. Καλά ο κάθε κομπλεξικός επειδή πρέπει κάτι να πει, μπαίνει και γράφει ότι του κατέβει, συγχαρητήρια στον Φιλητά, τον ΔΟΠΑΠΣ για την υπέροχη εκδήλωση, στη κ Παρισίδου για την παρουσίαση τους φίλους που διάβασαν τα κείμενα, τον Στέργο για τον συντονισμό, μα πάνω από όλα τον συγγραφέα Βασίλη Πή για την όμορφη δουλειά που μας πρόσφερε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ