ΠΟΠ το κρασοτύρι της Κω – Κίνητρο η προστιθέμενη αξία για να ασχοληθούν οι νέοι με τον πρωτογενή τομέα (ΒΙΝΕΟ)

1
910

Στη λίστα των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης συγκαταλέγεται πλέον και το Κρασοτύρι της Κω – τυρί της Πόσας, μετά και την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, με την  οποία ενέκρινε το αίτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την καταχώρησή του κρασοτυριού  στο Μητρώο προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ της Ε. Ένωσης.

Το Κρασοτύρι της Κω, επί του παρόντος ανακηρύσσεται ΠΓΕ σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας και μετά την παρέλευση τριμήνου, που απαιτείται από την διαδικασία, θα αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακήρυξη του κρασοτυριού της Κω σε προϊόν ΠΓΕ, αποτελεί μια σημαντική θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς της Κω, όπου ο πρωτογενής τομέας είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένος και τώρα αποκτά μεγαλύτερη  δυναμική και νέες προοπτικές, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

Η διάκριση, αυτή για το κρασοτύρι της Κω,  χαρίζει προστιθέμενη αξία  στο προϊόν, στην ντόπια παραγωγή αλλά και στο νησί μας γενικότερα. Ο Π.Γιάννου ο οποίος παρασκευάζει το γνωστό κρασοτύρι «Γιάννου»  σε δήλωση του επισημαίνει πως η διάκριση αυτή αποτελεί κίνητρο για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και να αναδείξουμε όλοι μαζί τα προϊόντα που παράγει το νησί μας.

Ρεπ. Δημοτική τηλεόραση Κω/Μ. Πολίτου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το τυρί της πππόσας ήταν σε συσκευασία ακριβό, τώρα θα γίνει πανάκριβο με τιμή παρμεζάνας....

    Αφού εξαφάνισαν με καθημερινές καταγγελίες τα τυριά του ντόπιου τσοπάνη από τα μικρά σουπερμάρκετ και αφού κυνήγησαν όσους μικρούς παραγωγούς πουλούσαν φτηνά τυριά και μυζήθρες στις γειτονιές της Κω ΤΏΡΑ μας αναγκάζουν να τρέχουμε στις μάντρες για καλό τυρί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ