Ν. Μυλωνάς- Συμπαράταξη Ελπίδας: θα δουλέψουμε φέτος; Πότε; Πώς; Πόσο;

6
482

Θεμα: για το ερώτημα που κυριαρχεί στο νησί μας είναι: θα δουλέψουμε φέτος; Πότε; Πώς; Πόσο;

Α.  Το τρέχον θέμα είναι η πανδημία της γρίπης con-19 και το κλείσιμο της παραγωγής που έχει επιβληθεί. Το ερώτημα που κυριαρχεί στο νησί μας είναι: θα δουλέψουμε φέτος; Πότε; Πώς; Πόσο;

Μεταφέρουμε στοιχεία που συζητιούνται.  Κατ αρχήν θυμηθείτε ότι το ερώτημα επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα αυτή την εποχή! Μια οι πόλεμοι στην γειτονιά μας, μια οι «τρομοκρατικές ενέργειες», μετά οικονομικές κρίσεις, πρόσφατα το μεταναστευτικό και τώρα: η απίστευτη βιαιότητα του υγειονομικού εισβολέα: con-19!

Β. Διαβάζουμε πολλά για το φετινό δύσκολο καλοκαίρι. Η οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει κλειστή. Θα ανοίξει, όμως με βραδείς ρυθμούς. Ο κλάδος του τουρισμού ανήκει στον χώρο της κατανάλωσης ο οποίος ακολουθεί την ομαλότητα στην ανάπτυξη της παραγωγής και της εργασίας. Η ευρωπαϊκή μηχανή πάσχει και όλοι μιλούν για ύφεση πάνω από 4%! Αυτό επομένως θα επηρεάσει τον τουρισμό επιβάλλοντας χρονική υστέρηση έναρξης, περιορισμό της σαιζόν και πτώση τιμών! Οι  τουριστικοί όμιλοι έχουν βάλει κάτω τα λογιστικά τους στοιχεία και μελετούν το αν θα ανοίξουν, μέσα από υποθετικά σενάρια με κύριους παράγοντες: πληρότητα, χρονική διάρκεια περιόδου, τιμές. Χρειάζονται κάποιες σταθερές για να λύσουν το πρόβλημα. Έπρεπε να έχουμε τέτοιες μελέτες. Την παράληψη μας αναπληρώνει πχ η Γερμανική μεγαλο-τράπεζα Deutsch bank! (εδώ https://www.tornosnews.gr/mobile/statistics/43302-deutsche-bank-pos-oi-toyristikoi-proorismoi-tha-echoyn-toyristes-to-kalokairi.html), μιλά για τουρισμό μόνο υψηλής περιόδου 4μηνων και διατυπώνει βοηθητικές προτάσεις όπως: αραίωση τουριστικής πυκνότητας, κατάργηση μαζικών διασκεδάσεων, απολυμάνσεις κλπ. Πολλά δημοσιεύματα περιορίζουν την τουριστική περίοδο σε 4 μήνες, μέσης πληρότητας 70% και μείωσης τιμών έως και 30%! Με αυτά τα δεδομένα και για ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων 500 κλινών μελετήσαμε την βιωσιμότητα του για 5 διαδοχικά σενάρια που ξεκινούν από το ισχύον 6 μήνες στο πιθανότερο 4 μηνών. Το κάνουμε (με μια απλή μέθοδο) βασιζόμενοι σε πραγματικά δεδομένα!

Γ. Στο πρώτο σενάριο είναι ότι έγινε ίσχυε πέρυσι: 6 μήνες, πληρότητα από 65% έως 90% (υψηλή περίοδος), περσινές ξενοδοχειακές τιμές, και η σχέση κόστους-οφέλους δείχνει κέρδη +1,0 εκ €!

Στο δεύτερο μειώνουμε την σαιζόν στους 4 μήνες και αφήνουμε την ίδια πληρότητα και τις ίδιες τιμές, το αποτέλεσμα είναι θετικό: κέρδη +700.000 €!

Στο τρίτο με 4 μήνες με τις ίδιες περσινές τιμές αλλά μειώνοντας την πληρότητα κατά 20%  έχουμε οριακό κέρδος: 100.000€.

Στο τέταρτο με 4 μήνες, με μειωμένη πληρότητα 20%, αλλά μειώνοντας και τις τιμές κατά 30% (όπως θα ζητήσουν οι πράκτορες!) και το συνιστά και η Deutsch bank (!) βλέπουμε  ζημιές 700.000€!

Στο τελευταίο σενάριο είναι όπως το προηγούμενο, αλλά επί πλέον επιβάλλουμε μείωση στις αμοιβές των εργαζομένων 30% (που θα ζητήσουν οι ξενοδόχοι!) το αποτέλεσμα είναι πάλι ζημιογόνο κατά 400.000 €!

Δ. Προκύπτουν βασικά πολιτικά συμπεράσματα:

 1. η συμπίεση του εργατικού κόστους δεν συνιστά τον ουσιώδη παράγοντα της κερδοφορίας! Ο κύριος παράγων είναι οι τιμές πώλησης των ξενοδοχειακών υπηρεσιών!
 2. Θα υποφέρουν οι εργαζόμενοι που οι αμοιβές τους θα συμπιεστούν …ασύστολα και γι αυτό γίνεται επίκληση στο κράτος! Όμως ποιο κράτος όταν έχει ξεπουλήσει αεροδρόμια, λιμάνια κλπ και έχει υποχρέωση πλεονάσματος 3,5% στους δανειστές;
 3. Θα βρεθούν σε δύσκολη θέση τα μικρά ξενοδοχεία που δεν έχουν διαπραγματευτική ικανότητα για να προστατέψουν τις ήδη οριακές τιμές τους.
 4. Θα υποφέρουν τα μικρομάγαζα που θα δουν τους τζίρους και τα κέρδη τους να κατρακυλούν περισσότερο από την πτώση του τουριστικού ρεύματος, στο -30%!
 5. βρίσκονται σε δύσκολη θέση και οι τουριστικοί μεγαλο-όμιλοι! που το κυριότερο πρόβλημα τους είναι η πτώση ή η εξαφάνιση της κερδοφορίας τους που κινείται στο 20% του τζίρου τους. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν προβλέπεται κερδοφορία των ξενοδοχείων τους, δεν θα ανοίξουν!

Ε. Ακόμη και η Deutsch bank συνιστά το αυτονόητο: η υπερπροσφορά κλινών θα οδηγήσει σε μείωση των ξενοδοχειακών τιμών! Η ένωση ξενοδόχων της Κω αντί λοιπόν να ξιφουλκεί για το μεταναστευτικό και να καβατζάρει τον κάθε δήμαρχο, θα ήταν πιο σωστό να δει πρωτοβουλίες και συνεργασίες για δημιουργία σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό! Να κάνει παρέμβαση στην συνεχιζόμενη άκριτη προσθήκη νέων κλινών μαζικού τουρισμού! Να πρωτοστατήσει στην προώθηση ποιοτικών  και περιβαλλοντικών περιορισμών με στόχο ένα τοπικό προϊόν λιγότερο ευαίσθητο στην απροσδιοριστία της εποχής! Να προτείνει τις προσεγγιστικές της μελέτες ενημερώνοντας πόσες κλίνες μπορεί να σηκώσει η σαιζόν ώστε να μην υπαρχει υπερπροσφορά κλινών που θα οδηγήσει στην καταβαράθρωση των τιμών! Παράλληλα αν το μη άνοιγμα συνδυαστεί  με ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για ανακαινίσεις, τότε το επόμενο καλοκαίρι η ξενοδοχειακή τάξη θα είναι πιο ισχυρή και πιο ανταγωνιστική ενώ έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας έναντι της αναμενόμενης ανεργίας.

Ζ. Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και φόβου αυτό που αναδεικνύεται είναι η τοπική μας ανωριμότητα να έχουμε τοπικό σχέδιο διαχείρισης των κρισιακών καταστάσεων, στο μέτρο που μας αναλογεί φυσικά ως τοπική κοινωνία. Η ευθύνη ανήκει στην πολιτική ηγεσίας μας και στην ηγέτιδα κοινωνικής τάξης (ξενοδόχοι, μεγαλέμπορο).

Είναι αστείο ότι το μόνο σίγουρο φάρμακο που ακούμε κάθε χρόνο  ως αντιστάθμισμα των κρισιακών φαινομένων στον τοπικό τουρισμό είναι η μείωση των δημοτικών τελών και το πάγωμα των οφειλών και αιτήματα μέσω Δημου στην κυβέρνηση για την οικονομική στήριξη στην «χειμαζόμενη τοπική οικονομία»! Αυτά μας λένε και φέτος οι δημοτικές παρατάξεις στις πρόσφατες ανακοινώσεις τους! Αντιλαμβάνονται την κρίση και της διαχείριση της ως στενά οικονομική διαδικασία και περιορίζονται σε επικοινωνιακή της πλευρά. Το ίδιο κάνουν η περιφέρεια και η κυβέρνηση! Για αυτό τα προβλήματα με τον τουρισμό συνεχίζονται επαναλαμβανόμενα

Η. Ειδικά για τα δημοτικά τέλη: η οριζόντια μείωση τους που προτείνουν οι δημοτικές παρατάξεις  είναι μια τυφλή πολιτική που θα συμβάλει:

 1. Στην συνεχιζόμενη καταβαράθρωση της ποιότητας στην καθαριότητα, στην αποδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών, στην γήρανση υποδομών και εγκαταστάσεων και την κακή εμφάνιση και λειτουργία της πόλης και των οικισμών μας!
 2. Στην εξόντωση των μικρομεσαίων γιατί αυτούς πλήττει η υποβαθμισμένη κατάσταση των δημοτικών και δημοσίων υποδομών! Σε αυτούς ναι! πρέπει να στραφούν αποκλειστικά οι ευνοϊκές ρυθμίσεις!
 3. Σε ένα ξενοδοχείο 500 κλινών τα δημοτικά τέλη αποτελούν μόλις το 0,5% του λειτουργικού τους κόστους και δεν αποτελεί παράγοντα διαφοροποίησης της οικονομικής του ευρωστίας. Φυσικά δεν είναι ορθολογικό μια επιχείρηση κλειστή να πληρώνει τέλη. Υπάρχει το θέμα της ανακοστολόγησης των δημοτικών τελών με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Είναι λάθος τα οριζόντια μέτρα! Συνιστούν ταξική επιλογή που αποβλέπει σε πελατειακές σχέσεις με τους ισχυρούς….που βγάζουν τους δημάρχους στο νησί μας!

Ν. Μυλωνάς

(το κείμενο αυτό είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς με φίλους της Σ.Ε. – συμπαράταξης ελπίδας)

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βρε Νικολάκη, πόσο κοστίζει ένα ματσάκι μαϊντανός;;; Βγήκε από το πηγάδι η συμπαράσταση;

  Λόγω Κορονοϊό του Λαζάρου θα κάνει την επίσημη ανάσταση της η Συμπαράσταση Ευκαιρίας, των θεωρητικών της ΑΔΙΑΦΟΡΊΑΣ και ευκαιριακά θα στηρίξει όποιον πρόσφερει την ψηλότερη καρέκλα με μισθουλάκι….

 2. Λοιπον προφανως εχετε μαθει στον αερα ολα να τα πρατετε στην ζωη σας…τα αεροπλανα φετος θα μεταφερουν αφου εκαναν μειωση 80% στην επιβατικη τους δυναμη και -80% λιγοτερους τουριστες…εαν η Κως ειχε περσυ 1.200.000 τουριστες φετος με τα ιδια αεροπλανα γιατι πλεον ενα 300αρι αεροπλανο θα μεταφερει 80 τουριστες που θα καλουνται πρωτον να αγορασουν αεροπορικο εισητηριο τοσο οστε να καλυψουν την χασουρα των 220 θεσεων λογω αποστασεων ασφαλειας και υγειας, για να φερεις παραπανω κοσμο χρειαζεσαι περισσοτερα αεροπλανα πραγμα αδυνατο, και κατα δευτερο χωρις εμβολιο καμια ασφαλιστικη δεν καλυπτει την περιπτωση ιου μεσα στο ξενοδοχειο και καραντινα 14 ημερων τοσο απλα…και μετα ξυπνησατε απο τον ληθαργο της δηθενιας σας αντε την ειδατε προφεσορες τρομαρα σας!!!

 3. Τι εγινε νικολακι αφου πουλησες τη συμπαραταξη και πηγες με εναν αποδειγμενα αλαζονα και νεκραναστησες την κακια και την εκδικητικοτητα στο δημο.ερχεσαι τωρα και μιλας για συμπαρσταξη. Προφανως βρεθηκατε δυο τρεις παλιοι της παλαι ποτε συμπαραταξης και σκεφτηκατε αντε να κανομε μια επιστολη να δειξομε την παρουσια μας. Με τις πραξεις σου δεν νομιμοποιειστε πια γιατι χαθηκε η εμπιστοσυνη. Φανηκε καθσρα οτι ο μισθος ηταν πανω απι ολα. Δεν θα ξεχασω την αυξηση στα τελη και στο νερο με δικες σου εισηγησεις. Ξερεις νικολακι οτι εχομε απο τα ακριβοτερα τιμολογια πανελλαδικα; το νερο συναγωνιζεται το ρευμα. Πες μου εκανες μια αυτοκριτικη για την περιοδο που ησουν με τον ταξιδιαρη; μιλησες ποτε για τη ρεμουλα σρη δευακ στη μαρινα στο λιμενικο ταμειο. Για τις απευθειας αναθεσεις που γελανε και οι πετρες; εσυ που ησουν; εμ βεβαια μηνας μπαινει μηνας βγαινει ο μισθουλακος επεφτε. Και ο λαος απο κατω να υποφερει απο μια δυναστεια δικτατορισκων.

 4. Μυλωνα δεν σου επιτρέπω να μιλάς εκ μέρους της Συμπαραταξης Ελπίδας.
  Δεν δικαιούσαι .

 5. Νομίζω ότι δεν έχετε Πάρη χαμπάρι τί συμβαίνει στον πλανήτη. Αν Δεν υπάρξει εμβόλιο που θα καθησυχάσει Τον κόσμο Δεν ταξιδεύει κανένας. Και αν ταξίδεψη δεν θα τον δέχεται κανείς (βλέπε τα μικρά νησιά πού λένε μην τολμήσετε να έρθετε εδώ. Αν αύριο έρθουν 2 πτήσεις από Αγγλία εμείς στην κω θα τούς δεχτούμε δεν νομίζω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.