Οι πέντε παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση αυτοάνοσου νοσήματος

0
142

Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς βοηθά στην αποβολή των τοξινών και των παθογόνων μικροοργανισμών, που απειλούν καθημερινά το ανθρώπινο σώμα.

 

Όταν μέρος ή το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος δεν λειτουργεί φυσιολογικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκύπτουν χρόνιες παθολογικές καταστάσεις, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ο οργανισμός του πάσχοντα από αυτοάνοση ασθένεια «μπερδεύει» το ρόλο του και αντιμετωπίζει ως εχθρό στοιχεία του ίδιου του οργανισμού. Υπολογίζεται ότι το 5% του πληθυσμού πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου 1.

Η διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σχετική αμερικανική έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των ασθενών συμβουλεύονται τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς γιατρούς σε διάστημα πέντε ετών για να γίνει οριστική διάγνωση. Η γνώση των βασικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ταχύτερη διάγνωση και θεραπεία.

  1. Οικογενειακό ιστορικό: Κάποια αυτοάνοσα, όπως ο λύκος και η σκλήρυνση κατά πλάκας, τείνουν να εκδηλώνονται σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Αν δηλαδή κάποιος συγγενής σας έχει νοσήσει, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε μια διαφορετική αυτοάνοση πάθηση. Για παράδειγμα, αν η μητέρα σας έχει νόσο του Graves, κινδυνεύετε περισσότερο να αναπτύξετε ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  2. Ο/η σύζυγός σας έχει κοιλιοκάκη: Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι ένα άτομο που παντρεύεται κάποιον που έχει κοιλιοκάκη, αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει μια διαφορετική αυτοάνοση πάθηση, όπως η νόσος του Crohn, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος. Παρότι οι σύζυγοι δεν μοιράζονται τα ίδια γονίδια, εκτίθενται σε πολλούς κοινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και λοιμώξεις, που επίσης παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσων παθήσεων.
  3. Είστε γυναίκα: Σε γενικές γραμμές, οι αυτοάνοσες παθήσεις προσβάλλουν τις γυναίκες 3 φορές συχνότερα από τους άνδρες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν 9πλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν λύκο και διπλάσιες για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Με δεδομένο ότι πολλά συμπτώματα εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, οι ειδικοί εκτιμούν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο οι ορμόνες του φύλου.
  4. Εθνικότητα: Οι γυναίκες αφροαμερικανικής, ασιατικής και λατινομερικανικής καταγωγής έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν λύκο συγκριτικά με τις γυναίκες καυκάσιας (ευρωπαϊκής) καταγωγής. Τείνουν επίσης να εκδηλώνουν τα συμπτώματα σε μικρότερη ηλικία.
  5. Πάσχετε ήδη από κάποιο αυτοάνοσο: Αν πάσχετε από ένα αυτοάνοσο νόσημα, είναι πιθανότερο να αναπτύξετε κι άλλο. Περίπου το 25% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτοάνοση πάθηση, καταλήγουν να έχουν περισσότερες από μία. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν ψωρίαση, είναι πιθανό να πάσχουν επίσης από ψωριασική αρθρίτιδα, λύκο, αλωπεκία και/ή σκληρόδερμα.

 

Πηγή: healthweb.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.