Κάρδαμο: Ο σπόρος που δίνει γεύση και υγεία

0
106

Το κάρδαμο είναι ο «θαυματουργός» σπόρος που συμβάλλει αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους, προστατεύει από τις πέτρες στα νεφρά και βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Είναι ίσως το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, αφού λόγω της έντονης και μοναδικής γεύσης, κοστίζει περισσότερο από ότι η βανίλια, το σαφράν ή ακόμα και την τρούφα.

Στην Ινδία το θεωρούν ως «βασιλιά των μπαχαρικών», επειδή δίνει σε κάθε φαγητό περισσότερη και πιο δυνατή γεύση. Ο πολύτιμος, μικροσκοπικός σπόρος του φυτού και τα αιθέρια έλαια που περιέχει, το κατατάσσουν σε έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό. Σήμερα στο votanonkipos.gr σκοπεύουμε να σας παρουσιάσουμε τα οφέλη που παρέχει στην υγεία και πως μπορούμε να το καταναλώσουμε.

Υπάρχουν δυο είδη κάρδαμου (τα ξεχωρίζουμε ανάλογα το χρώμα) το πράσινο και το μαύρο κάρδαμο, με το πράσινο να έχει ελαφρώς πιο έντονη γεύση.

Στον αραβικό κόσμο, είναι σύνηθες φαινόμενο να φτιάχνουν ένα ιδιαίτερο ρόφημα με τους σπόρους του φυτού και συγκεκριμένα να αρωματίζουν τον καφέ τους. Συνηθίζουν δηλαδή, στις ποικιλίες του καφέ, είτε να αλέθουν σπόρους κάρδαμο μαζί με τους κόκκους, είτε να προσθέτουν στο ψήσιμο του καφέ, μικρή ποσότητα μπαχαρικού.

Κάρδαμο και θεραπευτικές του ιδιότητες

Στη νότια Ασία χρησιμοποιούν το πράσινο κάρδαμο για φαρμακευτική χρήση. Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων, βοηθά στην πρόληψη της ουλίτιδας, δρα κατά της δυσπεψίας και προστατεύει από πέτρες στη χολή και τα νεφρά. Συν τοις άλλοις, ανοίγει την όρεξη και δρα κατασταλτικά στο φούσκωμα της κοιλιάς. Για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο και τη βραχνάδα, φτιάξτε τσάι με κανέλα και κάρδαμο.

κάρδαμο

Ο θαυματουργός σπόρος έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιασική δράση και συμβάλλει αποτελεσματικά κατά των ιώσεων. Αν μασήσουμε μερικούς σπόρους, θα απομακρύνουμε την ανεπιθύμητη κακοσμία του στόματος. Το κάρδαμο συμβάλει επίσης και σε αναπνευστικές δυσκολίες, όπως άσθμα ή άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και φυσικά είναι κατάλληλο για αποτοξίνωση του οργανισμού.

Στα Γερμανικά πανεπιστήμια του Αμβούργου και Βερολίνου, εργάζονται πάνω σε μελέτες που να αποδεικνύουν τα οφέλη, που ενδέχεται να παράσχει στον οργανισμό. Επίσης ερευνούν την αποτελεσματικότητα του βοτάνου στην απώλεια βάρους.

Η μεγαλύτερη επιτρεπτή ημερήσια κατανάλωση είναι 10 σπόρους.

Πως φτιάχνουμε βάμμα

Αλέθουμε 120 γραμμάρια κάρδαμο και προσθέτουμε σε γυάλινο μπουκάλι, μαζί με 550 ml οινόπνευμα περιεκτικότητας 40-52% αλκοόλης. Αφήνουμε το μείγμα να ωριμάσει για μια εβδομάδα περίπου και φροντίζουμε να ανακινούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μόλις περάσει η εβδομάδα, φιλτράρουμε και μεταφέρουμε σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι.

Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες βάμματος στον καφέ η τα ροφήματα.

Το βάμμα που παρασκευάσαμε, είναι χρήσιμο για άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Επίσης βοηθά στην τόνωση του οργανισμού και όσους έχουν πρόβλημα στη χώνεψη ή γενικά προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Προσοχή: Συνταγές που απαιτούν πράσινο κάρδαμο, πότε δε πρέπει να τις αντικαθιστούμε με μαύρο ή το αντίστροφο.

πηγή: votanonkipos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ