Ερώτηση ΚΚΕ για τη μεταφορά ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, με πτητικά και πλωτά μέσα & για εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων

0
96

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη μεταφορά ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, με πτητικά και πλωτά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος ΠαπαναστάσηςΜαρία Κομνηνάκα και Θανάσης Παφίλης.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούνται διακομιδές ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Ωστόσο όπως αναφέρεται δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τα πληρώματά τους.

Διαχρονικά η κατάσταση της παρεχόμενης περίθαλψης στα μικρά, αλλά και στα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, είναι γνωστή. Επίσης σε συνθήκες πανδημίας, κανένα νοσοκομείο στο Αιγαίο δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπισή της.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος αναμένεται να σηκώσουν το βάρος των διακομιδών από τα νησιά. Είναι επομένως ανάγκη τα πληρώματά τους να είναι θωρακισμένα τόσο για τη δική τους υγεία, όσο και προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του λαού των νησιών.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι αυξημένα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την προστασία των πληρωμάτων των πτητικών και πλωτών μέσων από την προσβολή τους από τον κορονοϊό;».

 

Ερώτηση για τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Κατσώτης Χρήστος.

Αναφέρουν:

«Στο πλαίσιο των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19 για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους, προκύπτουν ζητήματα όσο αφορά τους εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία. Συγκεκριμένα:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός,

1. Με δεδομένη την υπαγωγή από τους εργοδότες τους εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία σε καθεστώς αναστολής εργασίας, παραβιάζεται η διάταξη του νόμου 682/77 περί ίσης, τουλάχιστον, αμοιβής ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών. Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε ρητή ρύθμιση για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία από την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους;

2. Σε ένα, τουλάχιστον, ιδιωτικό σχολείο γίνεται προσπάθεια να θεμελιωθεί νομικά η υπαγωγή των εκπαιδευτικών σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και παράλληλα να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο εξ αποστάσεως με κάλυψη του ποσού που υπολείπεται του μισθού τους από τον εργοδότη. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για να αποσαφηνιστεί το παράνομο της ενέργειας αυτής;»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ