Μανόλης Καβαδάκης: Τα Δωδεκάνησα ανοίγουν δρόμους

9
741

Τα Δωδεκάνησα ανοίγουν δρόμους

Νέους δρόμους για την ανάπτυξη των νησιών μας, με σαφή προσδιορισμό της κατεύθυνσης για τη μελλοντική τους ανάπτυξη, προσδοκά να χαράξει το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιείται 16 και 17 Απριλίου στη Ρόδο, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των φορέων του τόπου μας.

Η δημιουργική αξιοποίηση της νησιωτικότητας, η διαφοροποίηση, ο εμπλουτισμός και η ενίσχυση των παραγωγικών δομών, στοχεύουν στο παραγωγικό μοντέλο του 21ου αιώνα.

Το μοντέλο των περασμένων δεκαετιών, το οποίο υπηρέτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απέτυχε. Χαρακτηριστικά, όπως ο υπερδανεισμός, η εσωστρέφεια, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η αποβιομηχάνιση της χώρας, οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, καθώς και η λογική πως η αγορά μπορεί να ρυθμίσει τα πάντα, οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια.

Ο πλούτος της χώρας έγινε βορά στα χέρια «ημετέρων», ενώ οι πολιτικοί εκφραστές τους απαξίωσαν τον κόσμο της εργασίας. Στάθηκαν ανίκανοι να παρακολουθήσουν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, και έφεραν την κοινωνία μας σε μια πρωτοφανή κρίση.

Απέναντι σε αυτή την καταστροφική πορεία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως βασικό στόχο την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία, αλλά και ταυτόχρονα τη ριζική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Με σχεδιασμό και στόχευση στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην οποία καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις κάθε τόπου, μέσα από τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια.

Η διενέργεια των Αναπτυξιακών Συνεδρίων, όπως συνομολογείται από όλους τους έως τώρα συμμετέχοντες φορείς, αποτελεί μια πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία, αφού πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής της κοινωνίας στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη τα πλεονεκτήματα και οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής. Μετά από μια μακρά περίοδο περιθωριοποίησης της κοινωνίας γίνεται κατανοητό πως υποκείμενο του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού και φορέας υλοποίησής του είναι η ίδια η κοινωνία, με τους δικούς της θεσμούς και τις δικές της επιλογές.

Μέσω των Αναπτυξιακών Συνεδρίων συγκεντρώνεται το υλικό το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την χαρτογράφηση των αναγκών, των προτάσεων και της προοπτικής κάθε Περιφέρειας, καθώς και του συνόλου της χώρας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ειδικότερα για το νησί της Κω, αφού ληφθούν υπόψη

  • τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει ως τόπος, δηλαδή η στρατηγική γεωγραφική θέση της στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, η πλούσια ιστορία της, καθώς και η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ταυτότητά της ως νησί του Ιπποκράτη, οι σημαντικές υποδομές που ήδη διαθέτει, το ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους τοπίο, το εύφορο έδαφος και οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες,

  • τα προβλήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας, της μονοδιάστατης τουριστικής δραστηριότητας με τον σαφή έλεγχο του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος από μεγάλες εταιρείες αλλά και την κυριαρχία του all inclusive μοντέλου

οφείλουμε, φορείς και πολίτες αυτού του τόπου, να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνεται μέσω των Αναπτυξιακών Συνεδρίων, ώστε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το μέλλον της τοπικής κοινωνίας.

Τώρα δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να χαράξουμε τον δρόμο που θα οδηγεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας, στη δίκαια αμειβόμενη εργασία, στη διανομή των κερδών της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία.

Με σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα και στα δημόσια αγαθά του τόπου μας.

Μανόλης Καβαδάκης

συντονιστής ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κω

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν είστε πια αντιπολίτευση. Είστε κυβέρνηση με το δεκανίκι των ακροδεξιών ΑΝΕΛ εδώ και 3 χρόνια και από τον σεισμό του Ιουλίου το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα σχετικά με τις υποδομές του νησιού, οπότε άσε τα λόγια τα παχιά και δες τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα γιατί δεν μας βλέπω καλά.

  2. Οι τεμπελχανάδες Καρανίκες δεν κάνουν αυτοκριτική, ρίχνουν λάσπη στους προηγούμενους και πουλάνε κουτόχορτο στα ζωντανά....

    Νησιωτικότητα στα λόγια με ΦΠΑ 24 % που αυξάνει το κόστος ζωής στα νησιά, μπλα, μπλα, μπλα, μεταξωτές κορδέλες για ανάπτυξη και παραγωγή από βολεμένους αργόσχολους της ξάπλας και των εξτρά επιδομάτων. Γλύφουν κοκαλάκια, και συνεχίζουν τη ξάπλα σαν όλους τους βολεμένους μέχρι να πάνε οι φασιστοαριστεροί της κυβέρνησης ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον αγύριστο και στην ανυποληψία…

  3. Δεν ξερω βεβαια εαν στις επομενες εκλογες εχετε εκλεγμενο βουλευτη στα δωδεκανησα οποτε καλυνηχτα !!!!Δεν θα σας θυμαται κανεις ποια Στο τελος ΄΄΄΄συριζα ανελ φτανει στο τελος του………………..

  4. Η Σύμη δεν αφέθηκε στο έλεος των καταστροφών: Τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις του νησιού, που επλήγησαν, αποζημιώθηκαν με 5.000 ο καθένας και 8.000 αντίστοιχα, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ ειδικές ρυθμίσεις έγιναν για το πάγωμα των βεβαιωμένων οφειλών. Το έργο για την ανάπλαση και αποκατάσταση της Κεντρικής Πλατείας της Σύμης, εντάχθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου, με χρηματοδότηση 520.000 €. Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης προχώρησε σε έκτακτη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ στο Δήμο Σύμης μέσω του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών. Πρόσφατα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζης, μέσω της ΓΓ του Υπουργείου, ενέκρινε 1εκ ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στις οδικές υποδομές του νησιού. Με απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου ενέκρινε επιχορήγηση του Δήμου Σύμης, με 300.000€, για την επισκευή και συντήρηση των μονάδων αφαλάτωσης που υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα, ενώ προχώρησε και σε έκτακτη επιχορήγηση με 80.000€ του Δήμου

  5. ΡΕ ΚΑΒΑΔΑΚΗ ΡΕ ΚΑΒΑΔΑΚΗ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΤΑΠΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ!!! ΧΑΛΑΡΩΣΕ ΔΙΚΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙΣ ΤΑ ΜΠΑΓΑΖΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΕΣΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥ!!! ΤΟΥ ΒΟΛΕΥΤΗΣ ΣΟΥ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΟΥ!!ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΕΝΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ!!

  6. Θα πιστέψουμε εμεις στην ανάπτυξη που μας πουλάτε ως αριστεροί; Πιάσαμε τα λεφτά μας ! Ένας βουλευτής του κομματιδιου σας θα εκλεγεί κα αυτος δεν θ ειναι ο Καματερος! Το μαύρο απο το νησι της κω θα ειναι τεράστιο! Μανωλακι Ασε τα πολιτικά . Καλα ήσουν εκει που ήσουν τοςο καιρό! Μια χαρά παιδί και ασχολείσαι με το ΣΥΡΙΖΑ που θα επιστρέψει στα χαμηλά του σύντομα! Γιατι χαλιέσε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ