Καστελόριζο-Θερμό επεισόδιο: Το ελληνικό «θαλάσσιο τείχος» συνέβαλε στην απόσυρση των τουρκικών πολεμικών πλοίων

3
627

Στους ναυστάθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης έχουν επιστρέψει αρκετά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού – Πώς «διαβάζουν» στην Αθήνα τις τελευταίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Παραμένει ο συναγερμός μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου

Συνεχίζεται η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου καθώς αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων έχει επιστρέψει στους ναύσταθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης ενω ένας αριθμός έχει περάσει και τα στενά.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε ετοιμότητα καθώς η ισχύς της NAVTEX διαρκεί μέχρι την επόμενη Κυριακή 2 Αυγούστου και αν και φαίνεται ότι υποχωρεί η πολύ μεγάλη ένταση ουδείς μπορεί να γνωρίζει τελικά αν μέχρι την επόμενη Κυριακή το Oruc Reis θα αποπλεύσει από την Αττάλεια για να ξεκινήσει σεισμικες έρευνες.

Ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, θεωρείται πιθανό να αποφύγει την περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να πλεύσει προς άλλες περιοχές.

Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι (σε κόκκινο πλαίσιο) στην οποία το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη η οποία αποτυπώνεται με μπλε πλαίσιο.

xartis_main2

Μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της κρίσης φαίνεται ότι είχε η ταχεία ανάπτυξη των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αφού μέσα σε δύο 24ωρα από την έκδοση της NAVTEX το σύνολο του στόλου είχε αποπλεύσει από τους ναυστάθμους και η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων ήταν τέτοια που να αντιλαμβάνονται σύμμαχοι, φίλοι και αντίπαλοι ότι υπήρχε διάθεση αποτροπής.

Παρόλα αυτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, Σάββατο, έβαλε σε δηλώσεις του στην ίδια φράση το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη (τρεις περιοχές στις οποιες η Άγκυρα έχει στρατιωτική εμπλοκή) με το Αιγαίο.

«Από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τούρκου προέδρου.

Διπλωματικοί παράγοντες σημειώνουν, ωστόσο, ότι παρά την υπαινικτική δήλωση Ερντογάν η φρασεολογία της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι τέτοια που να συντηρεί την πολεμική ρητορική.

protothema.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

    • …Αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση γιατί σ’ ένα βιβλίο του ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994) αναφέρει πως οι Τούρκοι, όταν συναντήσουν Έλληνες, νιώθουν άβολα γιατί γνωρίζουν πως τα μέρη αυτά δεν είναι δικά τους. Για να πω την αλήθεια, όταν διάβασα τα λόγια του γέροντα, τα θεώρησα ως υπερβολή. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως μετά από τόσους αιώνες συνεχούς τουρκικής παρουσίας στα μέρη αυτά θα μπορούσαν να νιώθουν έτσι. Κάτι αντίστοιχο, όμως, έγραψε και σχετικά πρόσφατα ο πολυδιαβασμένος Τούρκος συγγραφέας Αχμέτ Ουμίτ στο βιβλίο του «Μνήμες της Κωνσταντινούπολης» (εκδόσεις Πατάκης), ο οποίος βάζει στο στόμα δύο μεθυσμένων συμπατριωτών του τα λόγια πως αυτά τα μέρη είναι των Ελλήνων και μια μέρα θα ’ρθουν να τα πάρουν…….. «Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι σε όλους τους Τούρκους συγγραφείς που ασχολήθηκαν με την Πόλη, διακρίνεται μια αίσθηση υποταγής ή προσκυνήματος στη σαγηνευτική ιστορία της Πόλης, αλλά κι ένας φόβος, θα ’λεγα, σαν να μην είναι εντελώς σίγουροι ότι είναι δικιά τους -σαν να είναι μουσαφίρηδες- και τρομάζουν μην τη χάσουν»!

  1. Η διαφορά μεταξύ ορθοδόξων κ μουσουλμάνων είναι τεράστια ,το ευαγγέλιο λέει όυ φονεύσεις οποίος θέλει οπίσω μου έλθει ,το κοράνι σκοτώστε τους άπιστους αν δεν γίνουν μωαμεθανοί ,αυτός είναι ο Μωάμεθ .Μπήκε ο μουεζινης στην Αγία Σοφία με την σπάθα τι θεός είναι αυτός που πιστεύεται ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.